Yumurtalık kisti, birçok kadın için endişe verici ve bunun kötü huylu (kanser) olabileceği düşüncesini taşıyabilir ancak yumurtalık kisti nadiren kötü huylu olabilir.
Her kadında 2 yumurtalık bulunur ve her ay yumurtalıklardan birinden bir adet yumurta hücresi atılır. Yumurta hücreleri, yumurtalık içinde içi sıvıyla dolu bir kese içinde büyür ve olgunlaşır. Bu sıvı dolu keseye follikül denir.
Kadınların, yumurtalığında kisti olmasına rağmen normalde bir şikayeti yoktur. Bu yüzden birçok kadın genellikle başka bir neden ile doktora başvurulduğunda teşhis tesadüfen konulur. Bununla birlikte, yumurtalık kistlerine bağlı sık kasık ağrısı ve alt karın bölgesinde baskı hissi belirti verir. Ağrı her zaman olmayabilir ara ara gelebilir. Ayrıca düzensiz adetin yumurtalık kistleri ile bir ilişkisi de olabilir.
Naidr de olsa yumurtalık kistleri karın içinde patlayabilir ya da yumurtalığın kendi etrafında dönmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda çok şiddetli ve genellikle geçmeyen kasık ve karın ağrısına sebep olurlar.
Birden fazla nedeni olabilir ancak en sık nedenleri:
Yumurtalık kisti ultrason ile ile tespit edilir. Özellikle evli ya da ilişkisi olan kadınlarda vajina içinden yapılan ultrason sonucu teşhisi yapılır. Bekar kadınlarda ise karından yapılan ultrason ile tanı konulabilir. Ultrason karından yapılacak ise yumurtalıkların diğer karın içi organlardan ayırt edilebilmesi için idrara sıkışık olmak gerekir. Yumurtalık kistleri için ihtiyaç olur ise tomografi (CT) veya manyetik rezonans incelemeye ihtiyaç duyulabilir.
Yumurtalık kistleri kan testi ile tespit edilmez ancak bazen şüpheli ya da menopoz döneminden sonra tespit edilen kistin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun anlaşılabilmesi için CA125 testi istenebilir. Bu test erken dönemdeki bir yumurtalık kanserinde normal seviyede görülebilir. Ayrıca, CA125 testinin yüksek olması çoğu zaman adet görme ya da gebelikten dolayı da olabilir.
Kadının yaşı yumurtalık kistini etkileyebilir. Menopoz yaşından sonra ortaya çıkan bazı kistler ile ergenlik dönemi öncesinde meydana gelen kistler kötü huylu olması açısından şüpheli kist olarak bilinir ve mutlaka yakından takip edilmelidir. Bununla birlikte ergenlik önce ya da menopoz döneminde görülen kistlerin çoğu iyi huylu kistlerdir.
Her yumurtalık kisti tedavisinin mutlaka yapılmasına gerek olmayabilir. Bazı yumurtalık kistlerinde 1-2 ay beklendiğinde kendiliğinde kaybolduğu görülebilir. Bu süreçte, kistin ne durumda olduğu, büyüme ya da küçülme olup olmadığı ultrason ile kontrol edilir. Eğer kist küçülmez ya da büyüme tespit edilirse tedavi uygulanabilir.
Yumurtalık kistlerinde 2 çeşit tedavi uygulanır:
Kistin iyi huylu olduğu düşünülürse uygulanır. Göbek deliğine yerleştirilen bir kamera ile karın içindeki organlar, yumurtalıklar ve kist görüntülemesi yapılır. Kist duvarı yumurtalık dokusundan ayrılarak çıkarılır. Çok nadirde de olsa yumurtalığın tamamının alınması gerekebilir. Böyle bir durumda kist patlatılmadan özel bir torba içerisine konur ve karın boşluğu dışına çıkarılır.
Kistin kötü huylu olduğu düşünülürse açık ameliyat ile tercih edilebilir. Çünkü kötü huylu kistlerde, kist çıkarılırken patlarsa, kötü huylu hücrelerin karın içine yayılma olasılığı vardır. Bu riski önlemek amacıyla tüm yumurtalığın çıkarılması gerekebilir ve açık ameliyat ile güvenli bir şekilde karın boşluğu dışına alınır. Ayrıca eğer kist ya da yumurtalık ameliyat sırasında çıkarıldıktan sonra iyi veya kötü huylu olup olmadığı incelenir, kötü huylu ise açık ameliyat ile devam edilir.