Turkish English German French

Normal (Vajinal) doğum

Normal (Vajinal) doğum

Normal doğum yani vajinal doğum, doğal olarak başlayan doğum sancıları ile herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmadan bebeğin annenin kalça kemikleri arasındaki açıklıktan ilerleyip vajinadan dışarı çıkmasıdır. Normal doğum denilebilmesi için gerçekleşen doğumun vajinal kanalından vajinal yolla olması yeterlidir. Normal doğum esnasında suni sancı ya da sancıyı azaltan bazı ilaçlar, ağrısız doğum (epidural anestezi) yardımıylada vajinal doğum gerçekleşir.

Doğal doğum; hiçbir ilaç, anestezi veya teknolojik alet kullanmadan ve doğum kesisi olmadan gerçekleşen doğumdur.

Doğum ne zaman başlar?

Doğum 37 ile 42. gebelik haftası arasında kendiliğinden başlar. Kendiliğinden başlamadığı durumlarda, doktorunuz doğum ağrılarını başlatmak için suni sancır verebilir. Suni sancı, rahim ağzını yumuşatmak ve kasılmaları başlatmak için ilaç verme işlemidir. Suni sancı işleminde rahim ağzını yumuşatmak için vajinanıza ve rahim ağzına hap ya da jel konulabilir. Bazen kasılmanın  başlaması için damarınızdan ilaç da verilebilir.

Normalde 39. haftadan önce doğum başlatılmaz ama eğer risk oluşturan bir durum varsa doktorunuz öncesinde doğumu başlatır.

Doğum sırasında neler yaşanır?

Doğum sırasında yanınızda bulunan doktorunuz ya da ebeniz bebeğinizin doğmasına yardımcı olacaktır. Normal doğum esnasında, rahim ağzı tamamen açıldığı sırada, bebeğinizi dışarı ittirmek  için tüm gücünüzle ıkınmalı ve doktorunuz veya ebenizin önerilerini dinlemelisiniz.

Doğum ağrısı yaşadığınızda, rahat ettiğiniz pozisyonu alabilirsiniz. Yan tarafınıza yatabilir, oturabilir veya çömelebilirsiniz. Bebeğin dışarı itilmesi dakikaları, saatleri bulabilmektedir. Eğer ki ilk kez doğum yapacaksınız daha uzun sürme ihtimali yüksektir. Doğumu kolaylaştırmak için şu önerilere uyabilirsiniz:

  • Ikınma veya ağrı hissi geldiği anda vücudunuzu ve uyluklarınızı gevşeterek tüm gücünüzle bebeğinizi ittirin.
  • Dizlerinizi karnınıza yaklaştırıp, çenenizi göğsünüze doğru uzatabilirsiniz.
  • Bacaklarınızı geniş bir şekilde açtığınızda kalça eklemi gevşer ve bebeğin daha rahat çıkmasına yardımcı olursunuz. Bu yüzden gerekiyorsa pozisyonunuzu bu şekilde değiştirin.
  • Kasılmalar esnasında bir veya iki kez derin nefes alıp kuvvetlice ıkının. Derin nefes almak kuvvetinizi toplamanıza yardımcı olacaktır.
  • Doktorunuzun söylediği anda ıkınmayı bırakın. Doktorunuz ıkınmamanız söylendiği andan sonra itmeye devam ederseniz vajinanızda yırtıklar meydana gelebilir.
  • Sonuca odaklanın ve tüm gücünüzle ıkının. Birçok anne doğumun bu evresinde yapamayacağını ve gücünün artık tükendiğini düşünür ama henüz bitmemiştir 🙂
  • Annelerin çoğu, bebeği sorunsuz bir şekilde dışarı çıkarır. Bazen doktor veya ebe, bebeğin başına yerleştirilebilen bir cihazı çekerek bebeğin dışarı çıkmasına destek olur.

Doğum ağrılı mıdır?

Evet, doğum ağrıları genelde olur. Rahim kasılmalarına hem de bebeğinizi dışarı iterken vajinanızın esnemesine ağrıda artma meydana getirir. Ama ağrı eşiği her kadın için farklı olabilir. Kimi annede az kimisinde fazla olabilir. Ağrı esnasında kadınlar ağrılarını azaltmak için genelde nefes egzersizi yapar.

Anne bebeğini ittiği anda rahatlama hissi yaşar ve bebeğinizin doğumuyla bu rahatlama hissi daha da artar. Sonrasını duygusal boşalma ve mutluluk alır. Bu zor görevi başarmanın ve dünyaya bir bebek getirmenin mutluluğu tarif edilemez.

Doğum sancısı nasıldır?

Doğum sancısını kadınlar yoğun adet dönemindeki ağrılara benzetirler. Kimisi rahimde veya karnın üzerinde sıkışma, sert baskı veya çarpma hissi olarak anlatırlar. Bazı anneler ise bu hissi vücudunda oluşan yoğun kas krampları olarak tanımlar.

Doğum sancısı sırasında yürümenin faydası olur mu?

Doğum ağrıları başladığında yürümek faydalı olabilir. Kasılmalar sıklaşınca dolaşmak, ayakta kalçalarınızı hareket ettirmek, bebeğin başının kalça kemikleri arasındaki boşluğa yerleşmesini kolaylaştırabilir.

Doğum ne kadar sürer?

Doğumun ne kadar süreceğini, doğumun ilk belirtileri, bebeğin pozisyonu, büyüklüğü, rahmin kasılma kuvveti, annenin bebeği ne kadar itebildiği ve kaçıncı doğum olduğuna göre değişiklik gösterir. İlk kez anne olacak kadınların ağrı süresi 8 ila 12 saat arasında iken, rahim ağzı tam olarak açıldıktan sonra bebeğin doğumuna kadar ki geçen süre 1-2 saattir. Bu belirtilen süreler normal ilerleyen doğum  gerçekleşen doğum için geçerlidir. Anne daha önce doğum yapmışsa sonraki doğumlarındaki ağrı ve  doğum süresi daha kısadır.

Bebek doğum sırasında doğru pozisyonda değilse?

Doğum öncesi bebekler rahim içerisinde farklı pozisyonlarda yatarlar. Hamileliğin son haftalarında bebeklerin çoğunun başı rahim ağzına ve vajinaya yakın şekilde olur. Ancak bazı bebeklerin kafası yerine bacakları veya kalçaları vajina kanalına uzanabilir. Bebeğin bacakları veya kalçası vajinaya daha yakınsa bu pozisyona makat gelişi denir. Bebek makat geliş pozisyonunda olsa bile anne normal doğum yapabilir. Ancak bebek çok iri veya bebeğin baş pozisyonu uygun değilse sezaryen ile doğum yapılması gerekebilir.

Bazı durumlarda ise, annenin kalça kemiklerininin bebeğin geçebileceği kadar açık olmadığı durumlarda, bebek rahim içinde yatay pozisyonda yatar (transvers geliş). Doğum ağrıları başladıktan sonra da bebek halen yatay durumda ise sezaryen doğum yapılması gerekir.

Doğum yaptıktan sonra yaşananlar

Bebek doğduktan sonra, doktor veya ebe göbek kordonunu özel bir alet ile keser ve kapatır. Sonra bebek anneye veya kontrol edilmesini gerektiren bir durum varsa çocuk doktoruna verilir. Anne ve bebek sağlıklıysa, doktor veya ebe kordonu bağlamadan önce bir dakika bekler ve bebeğin plasentadaki kanın bir kısmını almasını sağlanır.

Sonrasında plasentanın da rahimden çıkması gerekir. Genellikle plasenta bebeğin doğumundan sonra 30 dakika içinde kendiliğinden dışarı çıkar, çıkmadığı takdirde doktorunuzun rahimden çıkarılmasını sağlar.

Doktorunuz vajinayı muayene eder, doğum sırasında vajina veya ciltte yırtılma olmuşsa dikiş atılması gerekebilir.

Doğumdan sonra bebeğe ne olur?

Doğumdan hemen sonra, doktorunuz, ebe, hemşire ya da çocuk doktoru bebeğin genel sağlık durumunu kontrol için muayene yapar. Bebeğinizin kalp atım hızı, nefes alış verişi, hareketleri, kemiklerin durumu ve kaslarını kontrol eder.

Muayene sonrası bebeğinizi kucağınıza alabilir ve isterseniz emzirebilirsiniz.

Bazen doğum sonrası bebeğe bazı tedavilerin yapılması gerekebilir. Gözde meydana gelebilecek enfeksiyonu önlemek için göz damlası veya göz merhemi kullanılabilir. Anormal yaşanabilecek kanamayı önlemek için ise K vitamini verilebilir.

normal doğum fiyatları istanbul

Ağrısız doğum İstanbul

Anne doğum ağrılarından korkuyor veya bunu yaşamak istemiyorsa ağrısız doğum yani epidural anestezi ile doğum yapılabilir. Ağrısız doğum, anestezi uzmanının sırtınızdan ince bir iğne ile omuriliği çevreleyen ve içinde beyin-omurilik sıvısı bulunan epidural boşluğa girip ağrı kesici ilacı yapması işlemidir. Anestezi yapıldıktan sonra rahim kasılmaları devam eder ama anne bunları hissetmez veya hafif hisseder.

Epidural anestezi ne zaman uygulanır?

Epidural anestezi (ağrısız doğum) doğum yapma esnasında anne için büyük konfor sağlar ancak doğum yapma süresini uzatır. Epidural anestezi  uygulandığında ıkınma hissi kaybolacağından ve doğumun son aşamasında yeterli derecede ıkınma kuvvet ile bebeğin ittirilemez. Genelde epidural anestezi uygulandığında toplamda doğum süresi yaklaşık olarak 2 saat uzar. Sürenin çok daha fazla uzamaması için ise doktor rahim ağzı 4-5 cm açıklığa ulaştığında epidural anestezi verilir. Doğum süresi uzar ancak daha geç yapıldığı takdirde ise epidural anesteziden beklenen fayda alınamaz. Doğumun sırasında suni sancı verildiyse rahim ağzı 4-5 cm açıklığa ulaşmadan epidural anestezi verilebilir.

Normal doğum fiyatları 2024

Normal doğum fiyatları ücretleri, kullanılan ilaç ve tıbbi malzemelere, epidural anestezi uygulanıp uygulanmadığına ve hastanede kaç gün kalındığına göre değişir. Hem normal doğum hem de sezaryen doğum için birçok hastane ve klinik artık doğum paketi fiyatları sunmaktadır. Bununla birlikte eğer bir günden daha uzun süreli yatışlar söz konusu ise fiyatta artış oluşur.

Epidural anestezinin zararı olur mu?

Anne adayları doğum sırasında yaşanabilecek ağrıları yaşamamak isteyebilir. Epidural anesteziyi yapacak uzman doktorun tecrübesi oluşabilecek birçok komplikasyonun önüne geçer. Epidural anesteziye bağlı en sık yan etki ilk uygulamadan sonra ortaya çıkabilen tansiyon düşmesi ve işleme bağlı olarak baş ağrısı yaşanmasıdır.

Epidural anestezinin bebek üzerinde bilinen herhangi bir zararı yoktur. ancak uzun süreli doğum ağrısı çeken kadınlarda bebeklerin bir miktar uykulu doğma ihtimali vardır.