Miyom, rahmi oluşturan düz kas hücrelerinden yer alan iyi huylu (benign) tümörlerdir. Miyom tedavisi, çoğunlukla rutin muayene sırasında ultrasonografik incelemede tanı alır. Kadınlarda pelvis bölgesinde en sık görülen tümördür. 40 yaş üzerindeki yaklaşık 3 kadından birinde miyom görülmektedir. Menopoz sonrası hormonal çekilmeye bağlı olarak miyom boyutları küçülüp kaybolabilmekte ve miyoma bağlı şikayetler de azalmaktadır.
Üreme çağındaki her 4-5 kadından birinde, 40 yaş üzerinde ise her 3 kadından birinde görülür. Ergenlik öncesi ise görülmez. Miyomun görülme ihtimali, gebelik ve doğum sayısı ile azalır. Bu yüzden hiç doğum yapmayan kadınlarda daha sık rastlanır.
Östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda ve kilolu hastalarda da sık görüldüğü düşünülmektedir.
Miyomlar genelde şikayet oluşturmazlar ve tedavi gerektirmezler. miyomların yaklaşık olarak %20’sinde ciddi şikayetler görülür. Semptomlar tek veya birden fazla olabilir. Semptomlar miyomun sayısına yerine ve büyüklüğüne göre değişir.
Miyomu teşhis etmek kolaydır. Jinekolojik muayene sırasında rahmin normalden daha büyük ve sert bir yapıda hissedilmesi bu ihtimali ortaya koyar. Çok büyük miyomlar karın duvarından bile hissedilir. Evli kadınlarda vajinal yoldan, bakirelerde ise karın yoluyla yapılan ultrasonografik ile miyom teşhisi %90 oranında konulur.
Rahim içerisinde yerleşen miyom teşhisinde, rahim içerisine sıvı verilerek ultrasonografik muayene, rahmin ilaçlı filmi, anormal yerleşimli miyomların teşhisinde ise bilgisayarlı tomografi ve MRI kullanılır.
Miyom tedavisi miyomun yeri, büyüklüğü, şikayeti ve sonrasında gebe kalmayı isteyip istememesine göre değişiklik gösterir. Miyom ameliyatı için yöntemler:
Myomektomi: Miyomlar çıkarılarak rahim, tüp ve yumurtalıkların korunması sağlanır. Gebe kalma isteği varsa ameliyattan 6 ay geçtikten sonra gebe kalınabilir.
Histerektomi: Rahmin tamamen alınmasıdır. Miyom sayısı çok olup çocuk isteği olmayan hastalara yapılır.
Uygun miyomlar için kateter damardan girilerek miyomu besleyen damara kadar ulaşınca bu damar girişi tıkanarak (embolize edilerek) miyomun beslenmesi engellenir. Bu sayede miyom küçülür ve şikayetler ortadan kalkar.
İlaç ile miyomların bir süreliğine küçülmesine ve varsa ağrının azalması sağlanır. Bu sayede ameliyat daha kolay yapılır. Ameliyatın yerini tutacak bir ilaç tedavisi yoktur.