Kürtaj istanbul, rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir. Gebelik sonlandırması, ülkemizde yasal olarak 10 haftalık gebeliklere kadar mümkündür. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile teyid edilir.
Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır.
Kürtaj işlemi vakum oluşturan bir enjektör mekanizmasıyla gerçekleştirilir. Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika kadar sürer. Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiyotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayatına geri döner. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme ilk birkaç gün sürebilir.
Kürtaj İstanbul, yalnızca Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı tarafından sağlık kuruluşunda veya klinik ortamında muayenehanede yapılır. Mahremiyet ve hasta / hekim arasındaki özel paylaşıma özen gösterilmelidir.
Kürtaj fiyatlarını etkileyen birden fazla faktör vardır. En önemlisi kürtaj fiyatı değil kürtajın nasıl ve hangi ortamda yapıldığıdır. Bu yüzden tercih yaparken diğer etmenleri de göz önünde bulundurmanız değerlidir.
İstanbul da Kürtaj işlemi için en iyi doktor seçimini yaparken hekimin bilgisi, uzmanlık alanının yeterliliği (Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı) ve ilgili alandaki deneyimi fiyat araştırmasında göz ardı edilmemesi gereken faktörlerdendir. İşlem sırasında kullanılan malzemenin kalitesi, klinik sterilizasyonu ve hasta konforu diğer önemli kriterler arasında yer alır.
İstanbul kürtaj fiyatları çevre illere göre de (Tekirdağ kürtaj fiyatları, Edirne kürtaj fiyatları) değişiklik gösterebilmektedir.
Kürtaj uygulamasının tecrübesiz doktorlar tarafından yapılması ve uygun olmayan koşullarda gerçekleştirilmesi çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Kanama ve enfeksiyon problemleri ile gebeliğin sonlandırılmaması, rahim içerisinde parça kalması veya anestezi problemleri yaşanabilmektedir.
Kürtaj işlemini yapacak klinik tarafından belirlenmiş fiyat politikası İstanbul kürtaj fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir.
Kürtaj, lokal ya da genel anestezi ile yapılmaktadır. Hasta konforu açısından sıklıkla sedasyon anestezisi şeklinde uygulandığı için öncesinde 6 saat açlık önem taşımaktadır. Su alımı dahil ağızdan hiçbir şey alınmamalıdır. Hastanın anestezi alması durumunda aynı gün araç kullanımı uygun değildir. Yanında bir refakatçi olması uygundur.
Kürtajın yasal sınırı 10. haftadır. Bu süre son görülen adetin ilk gününden sayılır. Embriyo büyüklüğü ise ilişki tarihine göre yaklaşık 8 haftadır. Fetus büyüklüğü ve gebelik haftası hesaplanırken son adet tarihi hesaplaması ve ultrason ölçümü kullanılır.
Ultrason ölçümü bu haftalarda çok hassastır. Baş ve popo arasındaki mesafe (CRL ölçümü) en az hata ile net gebelik haftasını verebilir. Adetleri düzensiz olan hasta ise gebelik haftasını net bilmeyebilir. Bu durumda en uygunu transvajinal ultrason ile gebelik yaşı hesaplanmasıdır.
Kürtaj işlemi en erken 5. haftada gebelik kesesi görüldüğünde yapılır. Daha önce yapılması durumunda başarı şansı düşüktür.
Kürtaj mutlaka ultrasonografi eşliğinde yapılmalıdır. Ayrıca öncesi-sonrası ultrason görüntüleri kaydedilmelidir. Kürtaj işleminde muayenehanemizde steril malzemeler kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanımı şart değildir ancak ateş ve ağrı gibi durumlarda antibiyotik kullanımı uygun olacaktır. Ağrı kesici rutin olarak verilebilir.
İşlem sonrası vajinal lekelenme için ped kullanılması önerilmektedir. Tampon kullanımı enfeksiyon riski taşıdığı için önerilmez. İşlem sonrası lekelenme süresince en az bir hafta cinsel ilişki önerilmez. Rahim ağzı açıklığı fazla olduğu için vajinal enfeksiyonun yukarıya doğru rahim içine taşınması riski olabilir. İşlem sonrası ateş ya da kokulu akıntı durumunda hasta mutlaka doktorunu haberdar etmelidir. İşlem sonrası 30 ile 45 dakika arasında taburculuk gerçekleştirilir.
Kürtaj sonrası adet görme, genelde 1 ay içerisinde rahim dokusunun kalınlaşmasıyla gerçekleşir. Bu süreç bazen uzayabilmektedir. Ultrasonda rahim kalınlığı takip edilmeli ve korunmasız ilişki durumunda gebelik ihtimalinin olduğu da unutulmamalıdır.
Kürtaj sonrası eşin prezervatif ile korunmasını ya da işlemden sonraki gün doğum kontrol ilacına başlanılmasını öneririz.
Kürtaj sonrası kanama genelde 6 – 7 haftanın üstündeki gebeliklerde görülen bir durumdur. Rahim içerisinde yaygın miyomların var olması ya da polip olması kanamayı artıran nedenlerden olabilir.
Kürtaj sonrası endometrit (Rahim içi enfeksiyon) kokulu akıntı ve ateş ile kendini gösterebilir. Antibiyotik ile tedavi edilir.
Ultrasonun kullanılmadığı durumlarda kürtaj sonrası rahim duvarında delinme ya da rahmin duruş bozuklukları yaşanabilir. Bu yüzden ideal şartlarda işlem yapılırken ultrason ile rahmin kontrolü mutlaka önerilir.
Kürtaj biyopsisi, rahmin iç duvarının aşırı kalınlaştığı, anormal adet düzeni görüldüğü durumda yapılan işlemdir. Probe küretaj olarak da bilinmektedir.
Kürtaj, tamamıyla doktorun bilgi, tecrübesine ve kullandığı malzemenin kalitesine bağlıdır. Gerekli eğitimi alan ve yeterli malzemeye sahip bir uzman doktor için kolay bir işlemdir.
Kürtajda gebelik materyali sıvı halde çıkar. Cinsiyet görülmez. Ancak yapılacak genetik araştırma neticesinde cinsiyet tespiti yapılabilir.
Genelde kürtaj ortalama 10-15 dakika sürmektedir.
Kürtajdan sonra rahim kasılmaları adet sancısı yapabilmektedir. Bu durumlarda standart ağrı kesiciler önerilir.
Kürtaj gizlilik ihlali yapılmaması gereken ciddi bir operasyondur. Kürtaj hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya kliniklerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj işlemi kaydedilir. Bu kayıtlar devlet hastanelerinin kayıtlarında bulunur. Özel hastanede veya kliniklerde yapılan kürtaj işlemi ise hastanın dışarıdan herhangi bir kişiyle paylaşılmayacak şekilde gizli bir ortamda saklı tutulur. Sadece doktor ve hasta arasında bilinir.
Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve kliniklerde, kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla asla paylaşılmaz. Aileye veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.
Vakumlu kürtaj, komplikasyon riski düşük olduğu için tercih edilen yöntemdir. Rahim korunması, enfeksiyon riskinin daha düşük olması ve işlem süresinin kısa olması vakum kürtaj yönteminin tercih sebebidir.
Evlilik dışı gebelik durumlarında kadınlar kürtaj seçeneğini değerlendirir ve öncelikle nasıl yapılacağı planlanır. Kürtajın uygulanmasında kullanılan yöntemler:
Genelde gebeliğin ilk 6. ve 12. haftaları arasında uygulanır. Rahim içine yerleştirilen ince tüp (kanül) aracılığıyla vakum yöntemiyle gebelik materyali çıkarılır.
İkinci trimestere kadar uygulanır. Rahim ağzı genişletilerek ve özel aletler ile gebelik materyali kazınarak çıkarılır.
Bu yöntem ikinci trimesterde uygulanır. Bu uygulama için daha gelişmiş aletler ve yöntemler kullanılır.