Hemorajik kist, kadınlarda ve özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda sıkça görülen bir hastalıktır. Kanama yaşanması ile belirti verir ve ağrı meydana gelir. Ağrının şiddeti kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda ağrı olmazken bazılarında ise şiddetli karın ağrısı ile kendini gösterir. Tanısı genelde ultrasonografi ile konulur ve %70-80 oranında kendiliğinden kaybolur. Çok nadiren cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulur.
Fonksiyonel yumurtalık kisti olarak adlandırılan kistler, hemorajik kistlere yol açan oluşumlardır. Normalde adet döngüsü içerisinde yumurtalıklarda her ay folikül denilen küçük kistler oluşur. Foliküller, östrojen ve progesteron hormonları üreterek yumurtlama sırasında yumurtayı serbest bırakmak için açılmaktadır.
Her adet başında belirli sayıda foliküller büyür. Bazen içlerinden bir tanesi yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra çatlar ve içindeki yumurta tüp tarafından alınır. Eğer çatlama gereçekleşmez ve folikül büyümeye devam ederse folikül kisti meydana gelir.
Korpus luteum, folikül çatladıktan sonra over üzerinde progesteron ve östrojen hormonu üreten dokudur. Bu dokunun ömrü yaklaşık 12 gündür. 12 gün sonra progesteron üretimi durur ve gebelik yoksa 2 gün sonra adet kanaması başlar. Nadiren bu yapının içinde sıvı birikmesi meydana gelir ve korpus luteum kisti oluşur.
Foliküler kist veya Korpus luteum içerisine kanama olursa hemorajik kist meydana gelir. Hemorajik kistler oldukça fazla karşılaşılan kistlerdir. Bazen hiçbir şikayet oluşturmazken bazende apandisit gibi şiddetli karın ağrısı bulguları gösterebilir.
Hemorajik kist tanısı ultrasonografi ile konur.
Hemorajik kistin oluşmaması için herhangi bir önlem alınamaz. Kasık bölgesinde ağrı hissettiğiniz takdirde kadın doğum uzmanınıza muayene olmanızda fayda vardır.
Hemorajik kist tedavisi, eğer kist küçükse ve herhangi bir ağrıya da neden olmuyorsa tedavi gerekmeyebilir. Eğer kistin çapı 5 cm’den büyükse, ağrı varsa ve kist kendi kendine ortadan kaybolmuyorsa ayrıca kistin iyi huylu olup olmadığı bilinmiyorsa cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Kistin parçalanması durumunda ise cerrahi olarak alınması gerekebilir. Cerrahi tedavi yöntemi ise en son tercih edilen olmalıdır.