Turkish English German French

Hamileliğe hazırlık ve planlama

Hamileliğe hazırlık ve planlama

Hamileliğe hazırlık ve planlama yapılırken, çiftlerin hamile kalmadan önce doktora başvurması ve anne adayının, hamileliğinin sağlıklı bir şekilde geçmesini engelleyebilecek herhangi bir durum olup olmadığının bakılması için genel bir kontrolden geçmesi önerilir.

Gebelik süreci yalnızca 9 aylık bir yolculuk değildir. Gebeliğin özellikle ilk haftaları bebek için çok önemli olup, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan ve yiyeceklerden öncesinde uzak durmak gerekir.

Gebelik planlamasında, gebe kalmadan 3 ay önce doktorunuza muayene olmanız önerilir. Bu muayenede annenin sağlık durumu incelenir ve hamilelikle ilgili planlamalar yapılır.

Kronik hastalığınız varsa; şeker hastalığı (diyabet), tansiyon, kansızlık (anemi), tiroit hastalıklar vb. görülen hastalıklar gebeliğinizde herhangi bir sorun yaşamamanız için doktorunuza muayene olmalısınız.

Gebelik öncesi yapılması önerilen testler:

  • Smear testi
  • Kan testleri
  • Meme muayenesi
  • Aşılar

Gebe kalmadan önce sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak ve bebeğin fetal gelişimi için bazı besinlere ihtiyaç vardır.

  • Folik Asit: Gebelik boyunca 2 kat ihtiyaç duyulan tek vitamin folik asittir. Yüksek risk grubundaki kadınlarda folik asit %72 koruyucu etki gösterip nöral tüp defekt (omurlarda açıklık) oluşumunu azaltmıştır. Ayrıca bebeklerin doğum ağırlığında artış ve bebek gelişme geriliğinde ve annede enfeksiyon oluşmasında azalma sağlamıştır.
  • Çinko: Fetal gelişim ve savunma mekanizmaları için gereklidir. Kanda çinko seviyesi %30 altına düştüğünde ve çinko alımı gebelikte azaldığında düşük, erken doğum ve doğum problemlerinde artma olmaktadır. Ayrıca çinko seviyesi düşüklüğünde beyin anomalileri, nöral tüp defekt oranında artışla birlikte düşük doğum ağırlığı ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi ve eklampsi) oranında artış olmaktadır.
  • Esansiyel Yağ Asitleri: Gebelikte önemlidir çünkü yeni oluşan hücrelerin gelişiminde, yeni doku oluşumunda ve organ sistemleri oluşumunda önemli rolleri vardır. Gebelikte esansiyel yağ asitleri seviyelerinde azalma olduğunda sinir sistemi ve vücut gelişiminde yavaşlama olmaktadır. Omega-3 desteği alan kadınlarda erken doğumda azalma ve bebek doğum ağırlıklarında artma gözlenmiştir.

gebelik planlaması

Hamilelik planlandığında bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek gerekir

Eğer devam ettiğiniz bir egzersiz yoksa kendinize en uygun bir egzersiz programına başlamalısınız. Yürüme, yüzme, bisiklete binme ve ağır olmayan ısınma hareketleri tercih edebilirsiniz.

Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmeli, zararlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Özellikle çiğ et ya da az pişmiş et, çiğ yumurta yememelisiniz.

Uykuya saatlerinede dikkat etmeniz gerekir. Mümkünse günde 8 saat veya kendinizi nasıl daha iyi hissediyorsanız o saatlere göre rutin şekilde uyumaya gayret gösterin.